Poseta prof. dr Joakima Vebera rektora Univerziteta primenjenih studija, Štutgart

Govoreći na konferenciji za novinare, dr Veber je istakao da je osmogodišnja saradnja izmedju VIPOS-a i Univerziteta u Štutgartu, kroz posete, saradnju i razmene studenata i profesora, bila izuzetno plodotvorna, kao i da su dve visokoobrazovne institucije u Srbiji i Nemačkoj praktično zajedno prošle kroz proces akreditacije. „S obzirom da se u obe države sada stavlja akcenat na formiranju visokih škola praktičnih veština, moja današnja poseta je bitan korak u definisanju buduće saradnje u kojoj kao jedan od mogućih načina saradnje vidimo i organizaciju master studija“, rekao je dr Veber.
dr Joakim Veber, VIPOS Valjevo 2010.
Rektor Univerziteta primenjenih studija u Štutgartu je podsetio da od 2002. godine, svake godine, grupa studenata i profesora VIPOS-a odlazi u posetu tom Univerzitetu, gde zajedno sa nemačkim kolegama učestvuju u nastavi u posećuju kompanije s kojima štutgarski Univerzitet saradjuje, a u prethodnom periodu pojedini studenti VIPOS-a su pohadjali i odredjene kurseve u Nemačkoj i dobijali odgovarajuće sertifikate. „Da bi se povećala razmena studenata, neophodna je uporedivost studijskih programa i sadržaja predmeta, koja bi studentima VIPOS-a, nakon studija u Srbiji, omogućila prelazak i nastavak školovanja na nekom fakultetu u Nemačkoj“, naglasio je dr Veber.

Naš gost je danas razgovarao i sa gradonačelnikom Valjeva Zoranom Jakovljevićem a, kako je objasnio, glavna tema tog razgovora bila je kako rešiti problem motivisanja preduzeća da što više učestvuju u sistemu visokog obrazovanja. „Naš Univerzitet ima tu tradiciju i bogato iskustvo uspostavljanja saradnje sa kompanijama, ali u Štutgartu je to lako pošto se tu nalazi nekoliko velikih, svetskih poznatih firmi. Medjutim, mi imamo saradnju i sa malim firmama i sektorom usluga, a to su iskustva koja se mogu primeniti i u saradnji gradskih vlasti Valjeva i visokoobrazovnih ustanova u Vašem gradu“, kazao je dr Joakim Veber.

Rektor Univerziteta primenjenih studija u Štutgartu danas će nakon radnog sastanka sa menadžmentom škole, predstaviti nemački univerzitet i našim studentima. Dr Joakim Veber u Srbiji boravi do petka, a nakon sutrašnjeg sastanka sa ministrom prosvete Srbije u Beogradu, posetiće i Visoke poslovne škole u Beogradu i Blacu.

dr Joakim Veber, VIPOS Valjevo 2010.

Оставите одговор