Studenti i profesori Škole u poseti Univerzitetu primenjenih studija u Štutgartu

U periodu od 6. do 11. decembra 2010. godine realizovana je još jedna studijska poseta grupe studenata i profesora naše Škole Univerzitetu primenjenih studija u Štutgartu.

Studenti II i III godine – Anita Petrović, Bojana Svičević, Danijela Mališić, Ivan Dujović, Slađana Kotarac i Ivan Lukić prisustvovali su predavanjima na odabranim predmetima na Katedri za međunarodni biznis ovog Univerziteta. Osim toga, studenti su, zajedno sa svojim profesorima Tatjanom Dugošijom i Đorđem Petrovićem, posetili kompaniju Celesio i Mercedesov muzej.

 

Direktor Škole mr Vesna Marković i profesori Tatjana Dugošija i Đorđe Petrović su, u okviru ove posete, imali radne sastanke sa prof. dr Joakimom Veberom, rektorom Univerziteta, kao i sa prof. dr Tomasom Keselom na Katedri za Informatiku. Na sastancima su definisani dalji koraci i postignuti dogovori u vezi sa saradnjom naše Škole i ovog nemačkog univerziteta u narednom periodu.

VIPOS, Stuttgart 2010.
Studenti Anita Petrović, Bojana Svičević, Slađana Kotarac, Danijela Mališić, Ivan Dujović i Ivan Lukić su o ovoj poseti rekli sledeće:
  • “Prilika da vidimo nesto potpuno novo u drugoj zemlji je jedinstvena i ne treba je propustiti. Nemacki studenti su na nas ostavili jake utiske, odusevila nas je prvenstveno disciplina na casovima, zatim njihova posvecenost radu, uopste ceo sistem obrazovanja, koji se znatno razlikuje od naseg. Ucenici se pre upisa na fakultete prijavljuju za rad u kompanijama, koje im, pod uslovom da budu prumljeni, finansiraju studiranje, za cije vreme u tim kompanijama odradjuju praksu. Sistem ucenja im je drugaciji od naseg, oni uce kroz prakticne primere, a ne samo kroz teoriju. Njihovo poznavanje engleskog jezika je na veoma visokom nivou, sto im sigurno daje veliku prednost u buducnosti.”
  • “Pored zanimljivih predavanja iz oblasti medjunarodnog poslovanja, marketinga I engleskog jezika, koja smo pohadjali, imali smo priliku i da se upoznamo sa radom kompanije za distribuciju lekova, “Celesio”, u kojoj su  nas docekali upravo studenti koji su trenutno bili na praksi I uverili nas da takav sistem obrazovanja i prakse savrseno funkcionise. Videli smo kako jedan lider u sektoru distribucije obavlja svoje poslovanje, a njihov stručni tim nam je objasnio postupak.”
  • “Vecinu odgovornih funkcija u kompanijama, generalno i u celom njihovom drustvu, obavljaju mladi ljudi, puni entuzijazma, I veoma strucni u oblastima u kojima posluju. Sve ovo ne bi bilo moguce da ne postoje edukativne ustanove ciji je cilj da ih osposobe da po zavrsetku studija, ili u njihovom trajanju, preuzmu odgovornost za obavljanje cak I najdelikatnijih zadataka. Nemci su potrebu za tim prepoznali odavno, sto je, smatramo, pun pogodak i neophodan uslov za ukljucivanje mladih u rad i funkcionisanje drustva.”
  • “I na kraju, zakoracili smo u istoriju, na sam pocetak automobilske industrije u velelepnom Mercedesovom muzeju. Pratili smo razvoj kako automobila tako i ljudske istorije iz perioda 19-og veka, pa sve do danas. Sve sto smo tamo videli I culi, ostavilo nas je bez daha.”
  • Dani provedeni u Nemačkoj ubrajaju se u nezaboravne trenutke studiranja. Prisustvovanje predavanjima, druzenje sa kolegama iz Stutgarta i svakodnevna razgledanja grada, čine da ovo putovanje pamtimo zauvek. Nadamo se da cemo u buducnosti imati jos prilika za putovanja i upoznavanja nekih drugih ljudi i kultura.
Fotografije nastale prilikom ove posete se nalaze u foto galeriji.

Оставите одговор