Podela ECDL sertifikata

Devedeset pet studenata prve godine svih studijskih programa VIPOS-a, koji su u prvom ispitnom roku ove školske godine položili predmet Poslovna informatika, danas je dobilo ECDL sertifikate.

Naša škola je prva visokoobrazovna institucija u ovom delu Srbije koja je dobijanje ECDL sertifikata po medjunarodnim standardima, koje izdaje Evropska komisija, uvela u program redovne nastave, tako da svaki student polaganjem predmeta Poslovna informatika stiče i ovu, popularno nazvanu, „vozačku dozvolu“ za računare.
ECDL sertifikat nije samo važan u domenu obrazovanja naših studenata. Ogromna većina poslodavaca od kandidata više ne traži samo „poznavanje rada na računaru“, već odgovarajući dokument koji garantuje obučenost kandidata, a to je upravo ECDL sertifikat, napominje profesor Andrija Tošić.
„Poslodavci danas više ne obavljaju proveru kandidata o poznavanju rada na računaru, već dokaz da su oni već osposobljeni za obavljanje poslova na računaru. ECDL sertifikat koji su studenti prve godine danas dobili, garantuje poznavanje rada na računaru, od operativnog sistema Windows, preko programa Word i Excel, korišćenje baza podataka, izradu prezentacija i internet i komunikacije. ECDL sertifikat je praktično evropska kompjuterska ’vozačka dozvola’ a naša škola ga primenjuje od 2006. godine. Nezavisno od toga da li će steći diplomu, naši studenti sa ovim sertifikatom mogu konkurisati za posao u kojem se traže potrebne računarske veštine“, objašnjava profesor Tošić.
S obzirom da je VIPOS ovlašćeni testni centar za dobijanje ECDL sertifikata, moguće je da taj dokument, nakon testiranja, dobiju i zainteresovani gradjani ili pravna lica. U prethodnom periodu, organizovane su obuke i testiranje, na kojima je 50 Valjevaca dobilo ECDL sertifikat. Za organizovanje obuke za dobijanje „kompjuterske vozačke dozvole“, dovoljno je da se prijavi pet zainteresovanih polaznika.

 

Оставите одговор