Poseta Univerzitetu primenjenih studija u Štutgartu

U periodu od 4. do 9. aprila, delegacija predavača i studenata prve i druge godine svih akreditovanih programa Visoke poslovne škole strukovnih studija Valjevo, boravila je u desetoj, jubilarnoj, radno-nastavnoj poseti Univerzitetu primenjenih studija u Štutgartu. Sa tim nemačkim Univerzitetom, jedina državna visokobrazovna institucija u regionu uspešno saradjuje od 2002. godine.

Program posete, pored učešća naših studenata u nastavi sa nemačkim kolegama, predvidjao je i njihovu posetu sedištu kompanije LGI. Reč je o firmi u kojoj studenti štutgartskog Univerziteta obavljaju stručnu praksu, tako da su naši studenti imali priliku da se detaljno upoznaju na koji način njihove nemačke kolege stiču sva potrebna znanja za buduće radno mesto.

„Najjači utisak na nas ostavio je sistem školovanja nemačkih studenata u kojem oni uporedo uče i rade, a za posao koji obavljaju primaju novčanu nadonadu. Kada je reč o teorijskoj nastavi. prisustvovali smo predavinjima koja su imali studenti prve godine Univerziteta primenjenih studija iz engleskog jezika i medjunarodne poslovne administracije. Dok su predavanja engleskog jezika slična onima koja i mi imamo, medjunarodna poslovna administracija je kao tri naša predmeta spojena u jedan. Na Univerzitetu u Štutgartu su sva predavanja i vežbe organizovana tako da su manje grupe studenata nego kod nas, tako da predavač ima mnogo više vremena da se posveti svakom studentu“, utisci su naših studenata Snežane Dimitrić, Ane Vićentijević, Milice Gajić i Sladjane Djurić.

Posetu Univerzitetu u Štutgartu, predstavnici jedine državne visokoobrazovne institucije u regionu su iskoristili i da dogovore razmenu sa nemačkim profesorima i gostujuća predavanja u Valjevu i Štutgartu. „Očekujemo da u narednoj školskoj godini se realizuje poseta jednog broja nemačkih profesora, a pokušaćemno da realizujemo profesorku razmenu i u drugom smeru, tako što će i naši nastavnici u Štutgartu održati set predavanja“, kaže direktorka naše škole Vesna Marković. U delegaciji predavača, pored nje, bili su i dr Mladjen Vićentić, mr Biljana Rabasović, Tatjana Dugošija i Ivana Mijailović.

Što se tiče dalje studentske saradnje, uzvartna poseta akademaca iz Nemačke Valjevu planirana je za narednu jesen.

Оставите одговор