Nemački studenti u poseti VIPOS-u

Duale Hochschule BAden-Wurttemberg

Visoka poslovna škola strukovnih studija je bila domaćin gostima iz Nemačke, 15 studenata Univerziteta primenjenih studija iz Štutgarta, sa njihovim profesorom dr Mihaelom Nagelom, šefom katedre za međunarodni biznis tog uglednog nemačkog Univerziteta.

Univerzitet primenjenih studija u Štutgartu, koji je osnovan 1974. godine, sa 7.612 studenata jedan je od najvećih u tom delu Nemačke. Na Univerzitetu se izučava 20 nacionalnih i internacionalnih studijskih programa u oblastima biznisa, inženjeringa i socijalne politike. Univerzitet u praksi sarađuje sa 2.500 nemačkih i multinacionalnih kompanija.

 

Saradnja VIPOS-a i štutgarskog Univerziteta traje punih deset godina, kroz posete, saradnju i razmene studenata i profesora, s obzirom da je više od stotinu studenata i predavača iz Valjeva do sada posetilo Nemačku i prisustvovalo predavanjima nemačkih profesora. U današnjoj uzvratnoj poseti, prvi put u istoriji visokog obrazovanja u Valjevu, studenti iz inostranstva imali su priliku da slušaju predavanje naših profesora na engleskom jeziku, iz oblasti interkulturalnog menadžmenta. Ivana Mijailović im je predstavila „Poslovanje sa nemačkim kompanijama iz perspektive domaće privrede“,

dok je dr Slobodan Ilić održao predavanje na temu „Srbija i Evropska unija“.

U susretu sa valjevskim novinarima, Fabijan i Karmela, studenti Univerziteta iz Štutgarta, rekli su da su uzbudjeni zbog ove posete, te i da ono što su mogli da vide jeste pravo pozitivno iznenadjenje. Ističući prirodne lepote Srbije, srdačnost i ljubaznost domaćina, Fabijan i Karmela su rekli da su sa studentima VIPOS-a razmenili iskustva o školovanju, ali i otvoreno pričali i o svim drugim temama. „Predavanja koja su nam održali vaši profesori su bila pravo osveženje, s obzirom da je akcenat naših studija na praktičnom radu. Međutim, tokom samo dva predavanja dobili smo sve potrebne informacije koje su nam potrebne da znamo kako u budućnosti poslovati i sarađivati sa srpskim kompanijama“, objašnjavaju nemački studenti.

Profesor dr Mihael Nagel podsetio je da su pre dolaska u Valjevo, posetili visoke poslovne škole u Beogradu i Blacu, s kojima Univerzitet u Štutgartu takođe sarađuje. Nagel je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom valjevskih i nemačkih studenata, dodajući da su studenti iz Nemačke nestrpljivo čekali ovu posetu. „Iskustvo razmene i zajedničkog učenja višestruko je korisno za obe strane. Ja sam lično u problemu jer su predavanja mojih kolega na VIPOS-u bila tako interesantna i sadržajna za moje studente, tako da se od mene, po povratku u Nemačku, očekuje isti nivo“, rekao je dr Nagel.

 

„Moj savet srpskim studentima je isti, kao i njihovim nemačkim kolegama. Posetite druge zemlje, otvorite svoj um za drugačija razmišljanja i poslovanje, provedite, na primer, jedan semestar studija u nekoj drugoj zemlji, kako bi ste se praktično upoznali sa načinom poslovanja. Mi smo i počeli ovu sradnju kako bismo razmenili znanja i pokušali da ideje Evrope prenesemo vašim studentima“, poručio je dr Mihael Nagel.

 

Nakon predavanja na VIPOS-u, za goste iz Nemačke priređen je prijem kod gradonačelnika Valjeva Zorana Jakovljevića. Gradonačelnik im je predstavio “ličnu kartu” našeg grada, od istorije, prirodnih bogatstava i kulture, do mogućnosti za investiranje u valjevskoj industrijskoj zoni i turističke ponude Valjeva i okoline. S obzirom na desetogodišnju uspešnu saradnju VIPOS-a i Univerziteta u Štutgartu, direktorka valjevske Visoke škole Vesna Marković je na prijemu kod gradonačelnika predložila da menadžmenti dve visokoobrazovne državne institucije pokrenu inicijativu da se sadašnja saradnja u oblasti obrazovanja proširi i na druge oblasti, pre svega privredne kontakte Štutgarta i Valjeva.

Оставите одговор