Uručena pomoć porodici Stanković

 

 

Predstavnici Studentskog parlamenta Visoke poslovne škole strukovnih studija danas su u selu Babina luka uručili humanitarnu pomoć višečlanoj porodici Stanković. Reč je o porodici koju čini samohrana majka Svetlana i njena maloletna deca, učenici od drugog do sedmog razreda osnovne škole Darko, Rajko, Marko i Marija.

 

Oni su, nakon smrti oca i muža, ostali bez hranitelja, jer je Svetlana nezaposlena, a njena porodica živi u veoma teškim ekonomskim i socijalnim uslovima, u staroj i dotrajaloj kući bez kupatila koja je pri tome oštećena u zemljotresu, sa malo osnovnog nameštaja i pokućstva. Stankovići se izdržavaju samo od penzije pokojnog oca, koja iznosi 11.000 dinara. U prethodne tri sedmice, studenti i zaposleni VIPOS-a su u humanitarnoj akciji skupili novac od kojeg su za porodicu Stanković kupljeni novi trokrilni ormar, ležaj trosed, kao i računar sa radnim stolom i stolicom. Takođe, prikupljeno je i nekoliko paketa odeće kojom je napunjen novi ormar, a studenti su se potrudili da za mališane pripreme i Novogodišnje paketiće sa slatkišima, igračkama i školskim priborom.

 

Svetlana kaže da njenoj porodici svaka pomoć mnogo znači, jer je jedina u ovoj porodici sposobna za rad. Pored rada u polju, održavanja domaćinstva i brige o deci, ova samohrana majka brine i o svekru, starom 73 godine, koji živi sa njima, bolestan, poluslep i teško pokretan. “Teško je, jedva sastavljamo kraj sa krajem. Primanja su suviše mala da bi deca imala sve što im je potrebno u njihovom uzrastu i za školu i za kuću, dedi su potrebni lekovi i nega. Nije mi lako, jer već dve godine, od kako mi je suprug umro, živimo ovako. Teško je bez muške glave u kući na selu, sve poslove uraditi, brinuti i vaspitavati decu, izvesti ih na put. Svaka je pomoć dobrodošla i mnogo znači, hvala studentima i njihovim nastavnicima što su nas se setili”, priča Svetlana.

 

Mališani su se najviše obradovali računarom kako bi, kako kažu, mogli bolje da uče, ali i da gledaju filmove i slušaju muziku. Dobijenu garderobu su odmah počeli da slažu, a slatkišima i grickalicama su ponudili studente. Vođeni idejom “da je naše malo za nekoga mnogo”, studenti i zaposleni VIPOS-a želeli su da na ovaj način pomognu i obraduju jednu od mnogih porodica u valjevskom kraju koja živi u teškim materijalnim uslovima, kako bi im Nova godina počela na lep način. “Još jednom smo se uverili koliko Stankovići žive teško i koliko im je mnogo potrebno da bi imali iole pristojne uslove za život. Kao škola, želeli smo bar da im malo život učinimo lakšim u vreme praznika koji dolaze, ali na ovaj način želimo da animiramo i institucije države i grada, kao i firme, da se uključe u akciju pomoći”, kažu studenti Bojana Svičević i Nedeljko Krajišnik.

 

Оставите одговор