Profesorka VIPOS-a predavala studentima u Štutgartu

 

Jedini profesor neke visokoobrazovne institucije iz Srbije koji je držao predavanje studentima Univerziteta primenjenih nauka u Štutgartu je Ivana Mijailović, predavač Visoke poslovne škole strukovnih studija. Profesorka Mijailović se upravo vratila iz Nemačke, gde je protekle radne sedmice držala časove Interkulturalnog menadžmenta studentima druge godine uglednog Univerziteta, koji je sa preko 7.000 studenata jedan od najvećih u tom delu Nemačke.

Interkulturalni menadžment, kojeg studenti u Štutgartu uče dve studijske godine, ne izučava samo poslovnu kulturu i običaje drugih zemalja, nego i njihovu ekonomsku i političku situaciju, a predavači su uvek profesori iz inostranstva. Tako su pre profesorke VIPOS-a, nemački studenti ta predavanja u ovom semestru imali od predavača iz Indije i Saudijske Arabije, a predavanja koja im je održala Ivana Mijailović bila su prva koja su se ticala neke države Jugoistočne Evrope. „Nemački studenti su inače, za razliku od naših, veoma motivisani da o temi koju slučaju saznaju sve detalje, pa ih je tako, pored ekonomske, veoma interesovala politička situacija u Srbiji, naročito pitanje Kosova“, kaže profesorka.

Sva predavanja profesorka Mijailović je držala na engleskom jeziku, a nemačke studente je, kako kaže, najviše interesovala praktična vežba, odnosno, studija slučaja jedne valjevske firme za koju su Nemci, u konkurenciji sličnih firmi iz Poljske, Češke i Rumunije, trebali da se odluče kao potencijalni poslovni partneri. “Većina studenata je u ovoj praktičnoj vežbi izabrala našu kompaniju kao partnera, a takvu odluku su doneli na osnovu povoljnih uslova za stranog investitora u Srbiji i kvaliteta proizvoda naše firme, mada su kao poslovni rizik istakli činjenicu da Srbija nije u EU i da zbog toga moraju da računaju na poteškoće u izvozu”, kaže Ivana Mijailović. Angažovanje profesorka VIPOS-a u Štutgartu ne završava se ovim predavanjem. Naime, nemački studenti će imati obavezu da kod nje i polažu taj deo predmeta Interkulturalni menadžment, tako što će putem elektronske pošte poslati odgovore na ispitni test, a na taj način će biti i ocenjeni.

Odlazak Ivane Mijailović kao gostujućeg predavača u Štutgart, rezultat je desetogodišnje uspešne saradnje valjevske državne visoke škole sa tamošnjim Univerzitetom. Ivana je, inače, bivši student VIPOS-a na kojem je diplomirala 2005. godine, a master studije je završila na Univerzitetu primenjenih nauka u Ofenburgu, u Nemačkoj 2008. godine. U VIPOS-u kao predavač radi od 2009. godine.

Оставите одговор