Uspešni studenti i u četvrtoj i petoj deceniji života

 

U našoj školi na osnovnim strukovnim studijama trenutno studira 32 studenata starijih od 35 godina, dok ih je na specijalističkim studijama 9.

 

Iako su mnogi od njih zaposleni i imaju svoje porodice, uspevaju da budu uspešni i u učenju i polaganju ispita. Motiv da steknu diplomu visokog obrazovanja ili da pronađu bolji posao, nekima od njih je bila ideja da u četvrtoj ili petoj deceniji života započnu i završe studije na VIPOS-u.

 

Za sajt naše škole razgovarali smo sa Verom Stojanović (48), Mirjanom Dorošenko (42), Čedomirom Aćimovićem (39), Sašom Šiljkovićem (35) i Vojom Živkovićem (49). „Najteže mi je bilo da uskladim posao i predavanja i kako ću se osećati među dosta mlađim studentima. Kad sam počela, međutim, ispostavilo se da me ta deca vuku napred i sve sam mogla da stignem“, priča Vera, koja je zaposlena u knjigovodstvu Elektrodistribucije Valjevo. „Predavanja i gradivo su bili veoma različiti nego pre 23 godine kada sam prvi put upisala pa napustila školu, ali sam se dobro snašla i imala na kraju zavidan prosek od 9,3. Ulaganje u sebe, bez obzira na godine, porodicu i obaveze, isplati se“, kaže Mirjana, nakon diplomiranja na VIPOS-u, sada u računovodstvu JP „Vidrak“.

 

 

 

„Uvek sam bio među najboljim đacima, ali sam se posle srednje škole odmah zaposlio, tako da mi je ostala neostvarena želja diploma visokog obrazovanja. Kada sam na prvom ispitu dobio desetku iz marketinga, to je bio vetar u leđa da studije završim u najkraćem roku“, otkriva Čedimir, radnik Policijske uprave Valjevo.

 

„Moj motiv je bio da sa diplomom visokog obrazovanja nađem bolji posao, pa sam nakon prekida posle srednje škole, obnovio studije u roku završio osnovne, a pa pre par meseci sa prosekom 9,67 i specijalističke studije“, kaže Saša, koji je u poslovnici banke „Inteza“ zadužen je za elektonsko poslovanje. „Čovek uvek izgrađuje sebe, bez obzira na godine. Specijalističke studije poslovne informatike sam završio sa diplomom broj 1, a sada sam upisao specijalističke studije upravljanja finansijama, jer će mi to pomoći na mom radnom mestu u JKP u poslovima javnih nabavki i tendera“, objašnjava Živković, zaposlen u JKP Obrenovac.

 

Po rečima profesorke Biljane Rabasović, koja je bila mentor ovim studentima, škola je kontaktirala ljude koji su odavno prekinuli studije, pa je jedan broj njih je odlučio da dovrši davno započeti posao. „Mnogi od ovih studenata u kratkom roku diplomiraju sa odličnim prosekom, neki nastavljaju studije na fakultetima ili specijalističke studije kod nas i lakše nalaze posao“, kaže profesorka Rabasović.

Оставите одговор