Promocija knjige „Izabrane besede“ dr Mirka Vasiljevića

Promocija knjige „Izabrane besede“ dr Mirka Vasiljevića

 

Kultura javne reči je obaveza visokoobrazovnih institucija

 

 

Visoka poslovna škola strukovnih studija bila je domaćin promocije drugog izdanja knjige „Izabrane besede“ dr Mirka Vasiljevića, profesora Pravnog fakulteta beogradskog Univerziteta.

Promocija knjige „Izabrane besede“ dr Mirka Vasiljevića

Ugledni gost dr Vasiljević rekao je da je promocija njegove knjige prvi oblik buduće konkretne saradnje Pravnog fakulteta i jedine državne visoke škole u regionu. „Mi koji smo naše karijere posvetili mladim generacijama imamo zadatak da im kao trajnu nit ugradimo značaj javne reči i govorništva. Valjevo je najbolje mesto za to, jer je dalo jednog od najgenijalnijih besednika u istoriji, vladiku Nikolaja Velimirovića, kao i našu najveću poetesu Desanku Maksimović. Besedništvo je disciplina kojoj će visokoobrazovne institucije morati da se sve više posvećuju, kako bi shvatile da se snagom javne reči postiže često mnogo više, nego što može drugim argumentima“, kaže dr Vasiljević.

 

Po njegovim rečima, Srbija koja sada pod neravnopravnim uslovima bije bitku za ulazak u EU, ima stalnu obavezu i nasušnu potrebu da u svetlu svoje duge pravne i kulturne tradicije predstavlja svoje domete u oblasti javne reči. „Na žalost, javna reč u Srbiji, posebno na političkoj sceni, u priličnoj meri je kompromitujuća po tradiciju i kontinuitet Srbije i njene intelektualne i misaone veličine. U tom svetlu, na Pravnom fakultetu čiji sam bio dekan u poslednjih osam godina, izuzetnu pažnju smo posvetili kulturi javne reči i njenoj moći, jer nije slučajno rečeno da ’lepa reč gvozdena vrata otvara’“, zaključio je profesor dr Mirko Vasiljević.

 

Pored autora, o knjizi „Izabrane besede“ govorili su dr Marko Đurđević, profesor beogradskog Pravnog fakulteta i dr Slobodan Nenadović, profesor VIPOS-a, a neke od najupečatljivijih beseda dr Vasiljevića govorio je Filip Bojić.

Promocija knjige „Izabrane besede“ dr Mirka Vasiljevića

Оставите одговор