Nema povoljnijeg aranžmana sa MMF-om bez ozbiljnih reformi

 

Ugledni ekonomista Srboljub Antić, doskorašnji predstavnik Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, održao je u subotu predavanje za studente specijalističkih strukovnih studija Visoke poslovne škole strukovnih studija.

Teme predavanja bili su odnosi MMF-a i Srbije, kao i stanje javnih finansija u našoj zemlji.

 

 

U razgovoru za sajt VIPOS-a, gospodin Antić, koji je više od deset godina Srbiju predstavljao u globalnoj monetarnoj organizaciji, ističe da je našoj zemlji potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali je nerealno očekivati povoljniji aranžman od klasičnog „stend-baja“, bez ozbiljnih reformi javnog sektora, preduzeća i administracije. On je podsetio da je poslednji aranžman istekao u martu, ali da Srbija, od šest dogovorenih revizija sa bordom MMF-a, nije sprovela nijednu.

Nakon ovog aranžmana, koja vrsta novog je najrealnija za Srbiju?
Što se tiče novog aranžmana, mislim da će MMF imati zahteve koji se najviše tiču fiskalne politike Srbije, a nije nemoguće da se pojavi i deo koji se tiče javnih preduzeća, s obzirom na spisak velikih gubitaša. U tom smislu, najrealniji je klasičan „stend-baj“ aranžman. U javnosti postoji nerazumevanje oko prirode tog aranžmana, jer nije reč o „stend-baju“ iz predostrožnosti. On je uvek „stend-baj“, a onda država odlučuje da li će da povlači ta sredstva. Mislim da neki drugi aranžmani za nas nisu pogodni.
Da li je uopšte moguće da Srbija, koja nastoji da se približi EU, funkcioniše bez MMF-a?
Treba znati da je MMF neka vrsta „lekara“, kojem se ne obraćate ako ste zdravi. Poenta je u tome da MMF ne traži da dođe u Srbiju, nego je obrnuto. Međutim, kod MMF-a se dolazi kada je državi potrebna ozbiljnija reforma i po tome ćemo, kada počnu pregovori o novom aranžmanu, videti da šta ova država hoće.

 

Koliko su sporazum sa Kosovom u Briselu i najava dobijanja datuma sa EU ojačali pregovaračku poziciju Srbije za povoljniji aranžman sa MMF-om?
To jeste neka vrsta plusa, ali definitivno nije presudna. Što se MMF-a tiče, presudno će biti da li ćemo konačno ući u potrebne reforme školstva, zdravstva, penzionog sistema, administracije i javnih preduzeća, odnosno, hoće li neko zaista najzad u ovoj zemlji dobiti otkaz zato što ne radi svoj posao.

Šta Srbiju u ovom trenutku najviše opterećuje u smislu dobijanja povoljnijeg aranžmana od fonda?
Javni dug zemlje znatno je veći nego što je prikazan u javnosti, s obzirom da u obzir nisu uzete obveznice koje se moraju izdati za restituciju, kao i deo duga koji država ne garantuje opštinama. Srbija nastavlja da se u ovom trenutku zadužuje po relativno povoljnim kamatnim stopama, ali s druge strane imamo izjavu ruskog ministra finansija koji je drugu tranšu ruskog kredita jasno uslovio novim aranžmanom sa MMF-om.

Оставите одговор