Treća ekološka akcija “Za čiste Divčibare”

 

Na trećoj za redom, prolećnoj ekološkoj akciji čišćenja Divčibara, 130 studenata i predavača Visoke poslovne škole strukovnih studija, napunilo je više od 160 velikih džakova najraznovrsnijim smećem pokupljenim na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja – papira, plastične ambalaže i limenki, do delova odbačenog nameštaja, bele tehnike i automobila, koji su stavljeni na kiper JKP “Vidrak” i sa Divčibara transportovani na deponiju.

 

Studentska “radna akcija”, održana u utorak, obuhvatila je prilazni put do Divčibara preko Rajkovića, od Vojničke česme, preko Vidikovca, Paljbe i Stražare, do centra naselja, Crnog vrha i pešačkih staza u samom turističkom mestu. Odbačeno smeće uklonjeno je sa nekoliko “divljih” deponija i svih mesta za kampovanje.
“Pored nedostatka kanti i kontejnera u samom turističkom mestu, ogroman problem predstavljaju divlje deponije koje smo otkrili i uklonili iz šumaraka i jaruga. Ipak, vidljiv je efakat naših akcija prethodna dva proleća jer sada, naime, nije bilo najtežeg i najopasnijeg otpada koji se ne razgrađuje u prirodi, poput čitavih automobilskih karoserija, građevinskog šuta ili hemijskog otpada. Divčibarama je svakako potrebna jedna ovakva ekološka akcija i na jesen, pred početak zimske turističke sezone”, kažu studenti VIPOS-a, koji su na mestima koje su očistili ponovo su postavili plastificirane table sa apelima da se smeće, umesto u prirodu, baca u kontejnere i kante.
“Ekološka akcija nije jedini dan kada VIPOS radi za Divčibare, s obzirom da su naši studenti do sada uradili jedan broj korisnih istraživanja o problemima preduzetnika na Divčibarama i zadovoljstvu korisnika turističkih usluga. Na žalost, ne možemo da direktno utičemo da se promeni ono što su najveći problemi Divčibara, poput loše infrastrukture i slabe vanpansionske ponude, ali bar možemo da vodeću turističku destinaciju našeg kraja, pred početak nove sezone, učinimo čistijom i uređenijom”, kaže koordinatorka akcije dr Biljana Rabasović.
Ovogodišnju ekološku akciju VIPOS-a “Za čiste Divčibare”, pomogli su Grad Valjevo, JKP „Vidrak“, kompanije „Bosis“ i „Vujić“, kao i foto-studija „Popović“.

Оставите одговор