Istraživanje uslova stanovanja u Valjevu-između realnosti i želja

 

Valjevci koji žele da kupe nekretninu, kao idealnu investiciju vide dvosoban stan u centru grada, čija je cena do 30.000 eura.

Blizu 70 procenata naših sugrađana ne planira kupovine kuće, stana ili poslovnog prostora u dogledno vreme, čak 60 odsto potencijalnih kupaca nekretnina je u direktnoj zavisnosti od banaka, a većini ne odgovaraju sadašnje kamatne stope stambenih kredita. Kada kupuju stan, kuću ili lokal, Valjevcima su najvažnija cena i lokacija te nekretnine.
Ovo su najvažniji rezultati istraživačkog projekata pod nazivom „Uslovi stanovanja u Valjevu-Između realnosti i želja“, koji je tim Istraživačko-razvojnog centra Visoke poslovne škole strukovnih studija obavio je na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika. Većina Valjevaca, njih 67 odsto, kako pokazuje ovo istraživanje, ne planira kupovinu kuće, stana ili poslovnog prostora.
Kada je reč o željama u pogledu kupovine nekretnine, njih 75 odsto je izjavilo da su kreditno sposobni. Međutim, 60 odsto anketiranih je u direktnoj zavisnosti od bankarskog kredita kada je kupovina nekretnina u pitanju, dok bi ostali koristili gotov novac. Najpoželjnija cena nekretnine za potencijalne kupce je do 30.000 eura, s obzirom da se 34 odsto izjasnilo za tu opciju kada odgovarali na pitanje o sumi koju mogu da izdvoje za kupovinu nekretnina, dok je samo 7 odsto učesnika istraživanja sposobno da za nekretninu izdvoji više od 50 000 eura. Najveći broj potencijalnih kupaca planira da kupi stan, a među stanovima su najpopularniji dvosobni.
Iako 44 odsko anketiranih novu stambenu gradnju smatra kvalitetnijom, značajan je procenat onih koji prednost daju staroj gradnji – 30 odsto. Što se lokacije nekretnina tiče, većina bi se odlučila za kupovinu stana u centru grada, dok je za kupovinu kuće na seoskom području zainteresovano samo 4 odsto ispitanika. Od ispitanika koji planiraju kupovinu nekretnine, čak 92 odsto smatra da je nabolje biti priključen na gradsku “Toplanu”. Blizu polovine vlasnika stambenih objekata, obuhvaćenih ovim istraživanjem, spremno je da svoju nekretninu ustupi za odgovarajuću zamenu. Po mišljenju anketiranih, firma koja gradi najbolji stambeni prostor u Valjevu je “Greda”, a potom slede “Gejt” i “Ingrap-Omni”.
Analizirajući sve podatke iz istraživanja, tim Istraživačko-razvojnog centra VIPOS-a zaključuje da su među našim sugrađanima, potencijalnim kupcima nekretnina, izražene nesrazmere između realnih kupovnih mogućnosti i njihovih želja. Za njih su najbitnija cena i lokacije nekretnine, ali više od polovine želi da kupi dvosoban stan u centru grada do 30.000 evra, što je na aktuelnom tržištu nekretnina u Valjevu izuzetno teško ostvariti.
„U tom smislu, naša preporuka za investitore jeste da povećaju popuste za keš kupovinu, grade manje stanove, a kod većih razmisliti eventualno o još jednom kupatilu. Izgradnja poslovnog prostora u ekstra zonama i dalje je dobra investicija. Preporuka bankama je da smanje kamatne stope na stambene kredite i prilagoditi se situaciji na tržištu, s obzirom da je tražnja za nekretninama prepolovljena. Kupcima savetujemo da pri izboru investitora obrate pažnju na odnos cena i kvalitet. Najveće poverenje imaju najveće građevinske firme u našem gradu, a ako menjate nekretninu, bolje dobiti i manji procenat a sigurnijeg investitora. Kupovina poslovnog prostora u ekstra zonama je dobra investicija”, kaže rukovodilac istraživačkog projekta profesor dr Mlađen Vićentić.
Po podacima iz valjevskih agencija za promet nekretnina, inače, kvadrat „stare“ gradnje kreće se od 500 do 600 eura u stambenim naseljima, dok u centru grada košta od 600 do 650 eura. Za noviju gradnju treba izdvojiti oko 700 eura po kvadratnom metru, dok je cena kvadrata, ako se stan direktno kupuje od investitora, oko 800 eura.
Prezentaciji istraživanja u amfiteatru VIPOS-a, prisustvovali su predstavnici Grada Valjeva, Odeljenja za urbanizam, Direkcije za izgradnju Valjeva, građevinskih firmi, agencija za promet nekretnina i banaka, kao i predavači i studenti valjevske državne visoke škole.

IRC VIPOS

{source}
<iframe width=”450″ height=”253″ src=”http://www.youtube.com/embed/YNvHWHXgO2A?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

Оставите одговор