Predstavljeno troje novih doktora nauka VIPOS-a

Troje novih doktora nauka Visoke poslovne škole strukovnih studija, koji su u ovoj godini odbranili svoje doktorske disertacije na državnim univerzitetima Srbije, predstavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u VIPOS-u.

 

 

To su dr Ljubica Laušević, koja je sa disertacijom “Finansiranje spoljne trgovine Srbije” doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, dr Momčilo Vasiljević, koji je sa disertacijom “Teorijsko-metodološki problemi revizije finansijskih izveštaja turističkih preduzeća” doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, i dr Biljana Rabasović, koja je sa disertacijom “Multidimenzionalnost koncepta satisfakcije potrošača turističkih usluga u Srbiji” doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Jedina državna visokoobrazovna institucija u regionu, na taj način, u svom nastavnom kadru sada ima 17 doktora nauka.

Po rečima dr Laušević, cilj njenog naučnog rada jeste da se utvrdi veza i način koji modeli finansiranja mogu da povećaju konkurentnost srpskih firmi, a samim tim i spoljne trgovine Srbije. “Naučni doprinos teze ogleda se u utvrđivanju veze između rasta trgovine, s jedne strane, i određenih delatnosti, s druge strane, sve do analize finansiranja spoljne trgovine Srbije. U mojoj tezi je dat i koncept nacionalnog modela finansiranja spoljne trgovine, uključujući i indikatore Svetske banke i drugih važnih međunarodnih organizacija”, kaže dr Ljubica Laušević, naglašavajući važnost da kod priliva stranih investicija u Srbiju treba poboljšati program koji uključuje domaća mala i srednja preduzeća.

Razlog zbog kojeg je dr Vasiljević odabrao temu svog naučnog rada, između ostalog, jeste da se razvoj savremene države ne može zamisliti bez razvoja turizma. U svojoj disertaciji, on je razvio četiri modela revizije, koja su primenljiva u turističkim preduzećima, uz neophodno postojanje revizora specijaliste, kao modela koji se sve više uvodi u svetu. “Jer, investitori i kreditori traže finansijske informacije preduzeća svakodnevno, a zadatak revizora specijaliste je da potvrdi verodostojnost tih finansijskih izveštaja. Zbog toga, predlog je da se u u postojećoj bazi revizora Srbije izvrši njihova podela po užim specijalnostima, a krajnji rezultat doktorske disertacije su usvojeni modeli takve efikasne revizije za turističko preduzeće”, objašnjava dr Momčilo Vasiljević.

Naučni rad dr Rabasović, kojim je doktorirala, bavi se neposredno zadovoljstvom turista, a razlog zbog čega je započela to istraživanje jeste planinski turizam, koji je definisan kao jedna od razvojnih šansi Srbije. “Drugi razlog je nepostojanje nacionalnog a ni parcijalnih indeksa satisfakcije potrošača za pojedine vrste turističkih usluga. S tim ciljem kreiran je instrument za praćenje satisfakcije turista svim parametrima ponude planina. Važan segment disertacije je i upravljanje očekivanjima, jer turista zadovoljstvo uslugom doživljava kao razliku između dobijenog i prethodno očekivanog. Teza dokazuje da samo malo podizanje zadovoljstva gosta itekako može uticati na profit davaoca turističke usluge. Na žalost, spisak njihovih problema je ogroman, od nepostojanja kapaciteta do infrastrukture turističkog mesta, ali i pogrešnog shvatanja da je planinski turizam samo zimski, dok je zapravo celogodišnji”, zaključuje dr Biljana Rabasović.

{source}
<iframe width=”450″ height=”253″ src=”http://www.youtube.com/embed/Qxzbck37WKs” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

Оставите одговор