Predavanje profesorke Ivane Mijailović studentima Univerziteta u Štutgartu

 

 

Kao i prošle godine, profesorka Visoke poslovne škole strukovnih studija Ivana Mijailović, jednu radnu sedmicu provela je na Univerzitetu primenjenih nauka u Štutgartu, gde je nemačkim studentima držala predavanja iz predmeta Interkulturalni menadžment. Reč je o obaveznom predmetu za studente trećeg semestra jednog od najvećih Univerziteta u tom delu Nemačke, koji im uvek drže gostujući predavači iz inostranstva, a profesorka VIPOS-a je jedini predavač iz Srbije na tom Univerzitetu.
Tema ovogodišnjeg seminara za nemačke studente bila je „Balkanske zemlje kao poslovni izazov“, a profesorka Mijailović je predavanje skoncentrisala na Srbiju, od političke i ekonomske situacije, do poslovne atmosfere, savremene istorije Balkana i odnosa Srbije sa zemljama u okruženju, poput Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Rumunije.
„U odnosu na prošlogodišnje predavanje, ova tema Interkulturalnog menadžmenta je bila sužena, ali je formirana upravo na insistiranje nemačkih studenata. Radila sam sa dve grupe od po 40 studenata, od kojih su u jednoj bili studenti koji stručnu praksu obavljaju u velikim kompanijama, poput ’Boša’, ’Poršea’ ili ’Dajmlera’, dok drugi rade za manje nemačke firme. Podjednako ih je zanimalo sve o Srbiji, kao potencijalnom području za investiranje. Kao prednosti naše zemlje naveli su atraktivan poreski sistem, jeftinu radnu snagu, povoljne ugovore koje Srbija ima sa tržištem istočne Evrope, kao i visinu subvencija koje Vlada Srbije daje stranim investitorima. S druge strane, kao negativne karakteristike Srbije za potencijalne nemačke investitore istakli su visok stepen korupcije, političku nestabilnost i nerešena imovinska pitanja za ’grinfild’ ili ’braunfild’ investicije“, kaže Ivana Mijailović.
Po njenim rečima, da su nemački studenti dobro shvatili predavanje, iako su pre njega vrlo malo znali o Srbiji, svedoči i vežba koju su uradili nakon održanog seminara i u kojoj su, kako kaže, karakteristike naše zemlje kao poslovnog izazova za investiranje samostalno odredili „kao da su u Srbiji već bili, a ne samo o njoj slušali“. Studente Univerziteta u Štutgartu, koji su slušali ovu temu Interkulturalnog menadžmenta, inače, već u novembru iz ovog predmeta očekuju ispiti kod profesorke Mijailović.
Njeno gostovanje u ulozi predavača na štutgarskom Univerzitetu, koje će biti nastavljeno i sledeće godine, rezultat je uspešne saradnje VIPOS-a i Univerziteta primenjenih studija, koja traje duže od decenije. Ivana Mijailović je master studije završila na Univerzitetu u Ofenburgu, dok je na Univerzitet u Štutgartu, gde je već drugu godinu za redom gostujući predavač, odlazila kao student.

 

Оставите одговор