Profesori VIPOS-a na tribini o “odlivu mozgova”

vipos tribina

 

 

    U petak veče u sali Valjevske gimnazije održana je tribina posvećena istraživanju “Odliv mozgova, između stvarnosti i mita”, čiji je autor nekadašnji profesor Visoke poslovne škole strukovnih studija, sociolog dr Radovan Marjanović. Pored dr Marjanovića, govornici na ovoj tribini bili su naši aktuelni profesori, dr Vojislav Andrić i mr Branko Matić.
    Istraživanje dr Marjanovića, u kojem je učestvovalo više od 200 Valjevaca, od najboljih srednjoškolaca koje očekuje odlazak na studije, do već afirmisanih naučnika i umetnika sa planetarnom karijerom, na žalost, pokazalo je da će Valjevo teško zadržati mlade talente jer za njih nema posla u rodnom gradu, dok o povratku starijih eksperata nema govora, jer, kako reče dr Marjanović, “zbog čega bi gubili nešto što je s teškom mukom stečeno i vraćali se na početak”.
    Po rečima dr Andrića, spisak Valjevaca koji se nalaze u inostranstvu izaziva u isto vreme ponos i tugu. “Ponos jer je reč o našim sugrađanima koji na najbolji način predstavljaju svoj grad i svoju zemlju, a tugu jer ne doprinose razvoju rodnog grada ne zato što ne žele, nego zato što ljudi koji vode ovaj grad od njih ne traže ni savet za oblasti u kojima su eksperti. Godinama sam bezuspešno predlagao čelnicima grada da odvoje bar pola sata da ih prime kada dođu u posetu svojim porodicama. Kada bi svako od njih Valjevu poklonio neki svoj projekat, izložbu, koncert ili svojim znanjem pomogao da se reši neki od nagomilanih gradskih problema, već bi se video veliki pomak”, ocenio je dr Andrić.
    Profesor VIPOS-a Branko Matić je govorio o angažovanju gradske Fondacije za talentovane učenike i studente na čijem je čelu, navodeći da je Fondacija od 2005. godine godišnje stipendirala između 150 i 180 darovitih Valjevaca. “Na žalost, kao grad nismo shvatili koliko njihovo znanje može da ima značaj za razvoj privrede, a anketiranje korisnika stipendija pokazalo je da pokušaj njihovog povratka nije uspeo, jer jednostavno im niko ne nudi posao. Diplomci su u tom anketiranju jasno rekli da bi se vratili u Valjevo, ali da se boje da bi tim bio ugrožen njihov dalji razvoj”, naveo je Matić.
    Pored Marjanovića, Andrića i Matića, na tribini su govorili i Mladen Radojević, nekadašnji prvi srpski pobednik matematičke Olimpijade 2007. godine, Valjevac koji sada radi u “Majkrosoftu”, maturant gimnazije David Koprivica i dr Ilija Tripković.

Оставите одговор