Važna edukacija građana o prednostima elektronskog poslovanja

dejan tesic

 

Elektronski servisi u bankarstvu i primena najnovijih informacionih tehnologija u finansijskom sektoru, bile su teme predavanja koje je studentima specijalističkih studija, smera Poslovna informatika, u subotu održao dr Dejan Tešić, jedan od vodećih domaćih stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija u bankarstvu.
„U primeni informacionih tehnologija i elektronskog poslovanja naše banke u najvećoj meri imaju slična primenjena rešenja, kao što je to slučaj u bankama EU. Ono što nedostaje jeste edukacija stanovništva za korišćenje tih savremenih finansijskih servisa, ne samo informatičkih nego i opšteg finansijskog obrazovanja. U našem obrazovnom sistemu ranije se principijelno nije mnogo vodilo računa o opštem finansijskom obrazovanju, na način kako se to radi u Evropi“, kaže dr Tešić za sajt VIPOS-a.
Gost naše škole, koji je u svojoj profesionalnoj karijeri, između ostalog, bio član Izvršnog odbora i direktor AIK banke i član Izvršnog odbora Banke Intesa, konstatuje da naši građani u vezi elektronskog poslovanja i dalje imaju predrasude da na taj način „njihov novac nije siguran“.

„Taj faktor nepoverenja je inhibitor šire primene elektronskog poslovanja u našem finansijskom sektoru i on se može otkloniti približavanjem informacionih tehnologija korisnicima usluga. Činjenica je da postoje primeri zloupotreba na taj način, ali je realna opasnost od toga zaista mnogo manja, odnosno, rizik i gubici u elektronskom svetu kudikamo su manji nego u realnom“, kaže dr Tešić, koji je  jedan od pionira ponovnog uvođenja međunarodnih kartičarskih sistema nakon izolacije, kao i sistema za elektronska plaćanja i internet trgovine.

 

 

Оставите одговор