Virtuelno preduzeće – obuka za uspešne menadžere

Po kojoj ceni kupiti delove, kako izbeći uzimanje kredita i smanjiti troškove proizvodnje, kako proizvedenu kopir-mašinu izreklamirati bolje od konkurenciji i kako na kraju poslovne godine ostvariti dobit, pitanja su o kojima studenti treće godine Visoke poslovne škole strukovnih studija, smera Poslovni menadžment, razmišljaju dok „vode“ virtuelno preduzeće.

Program „Topsim menadžment“, kao sastavni deo njihovog predmeta menadžment preduzeća, je simulacija poslovanja jedne kompanije, koja je zamišljena da omogući sticanje praktičnog iskustva, bez odlaska u preduzeće. Zadatak koji studenti VIPOS-a imaju, uživljavajući se u ulogu direktora virtuelne firme, jeste da jednu poslovnu godinu završe sa što boljim rezultatom. U ovom slučaju – da donesu adekvatne odluke, od nabavke materijala, preko proizvodnje i zapošljavanja radnika, do ulaganja u marketing i učešća na tenderu njihove firme za proizvodnju kopir-mašina. Na kraju ciklusa, centralni računar „Topsim menadžmenta“, na osnovu ponuda četiri studentska tima, odlučuje od koga će kupiti proizvod, posle čega se vidi koji tim je na najbolji način rukovodio virtuelnim preduzećem.

„Zahvaljujući ovom modernom obliku nastave, studenti su zaista suočeni sa realnošću i maksimalno, iako u školskim uslovima, mogu da dožive osećaj vođenja preduzeća. Pošto je ovo timska vežba, mogu da diskutuju i da zajednički donose odluke koje nisu lake, a na kraju, kada se sve analizira, mogu da vide kako je zadatak uradila konkurencija“, kaže profesor mr Branko Matić, napominjući da je ovo šesta generacija poslovnih menadžera koja se u VIPOS-u obučava u „Topsim menadžmentu“.

„Svo teorijsko znanje iz ove tri godine primenjujemo na ovaj način. Vođenje virtuelnog preduzeća sadrži sve što izučavamo na studijama, od operacionog i menadžmenta ljudskih resusrsa, preko marketinga, računovodstva i informacionih sistema, do engleskog jezika, s obzirom da je simulacija na engleskom. Najteži zadatak je doći do toga da se sa postojećim kapitalom, bez bankarskog kredita, organizuje proizvodnja i da se ostvari dobiti veća od troškova“, objašnjava studentkinja Jovana Maričić uz zaključak da „odgovoran direktor nije lako biti“.

Оставите одговор