Poslednji diplomci već grade profesionalne karijere

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijere

Dok sadašnji apsolventi privode kraju studije, pojedine njihove bivše kolege iz poslednje generacije diplomaca VIPOS-a, vrlo brzo su amfiteatar i kabinete naše škole zamenili radnim mestima. Primeri dobre prakse, da nakon diplomiranja na valjevskoj državnoj visokoj školi, pronađu adekvatno zaposlenje su naši doskorašnji studenti Ivana Marković, Srđan Jakšić i Miloš Milutinović.

Ivana, koja je završila studije marketinga i trgovine, radi u preduzeću “Enel”, njen kolega Srđan je u kompaniji “Bosis”, dok je Miloš, koji je završio studije elektronskog poslovanja, u “Oportjuniti” banci. U razgovoru za sajt VIPOS-a, pričaju na koji način su se zaposlili, koliko im je znanje stečeno tokom studija od koristi na radnom mestu i kakvi su im dalji profesionalni planovi i ambicije.

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereIvana: Javila sam se na konkurs za radno mesto komercijaliste u “Enelu”, poslala sam svoj CV, nakon čega su me pozvali na razgovor. Posle razgovora usšla sam u uži izbor od troje kandidata, prošla sam sedmodnevnu obuku kojom koje sam upoznata sa svim obavezama koje treba da obavlja jedan komercijalista, da bi nakon završene obuke dobila posao koji je dinamičan, izazovan i odgovoran posao.

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereSrđan: Za radno mesto asistenta prodaje u “Bosisu” javio sam se nakon preporuke od strane profesora škole, a angažovan sam nakon polaganja ulaznih testova i individualnih razgovora sa menadžmentom kompanije. Sama škola je preporuka poslodavcu, jer u “Bosisu” već radi nekoliko bivših diplomaca VIPOS-a, i na osnovu iskustava sa njima HR tim “Bosisa” je u stalnom kontaktu sa profesorima škole.

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereMiloš: Slično Srđanu, preporuka, ali u mom slučaju sadašnjeg kolege iz banke koji je takođe bivši diplomac naše škole, bila je prvi korak, a potom je usledio razgovor sa menadžmentom i početak angažmana na radnom mestu savetnika za klijente “Oportjuniti” banke u Valjevu.

 Poslednji diplomci već grade profesionalne karijere

Koliko vam je znanje stečeno tokom studija na VIPOS-u od koristi na sadašnjem radnom mestu?

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereIvana: Znanje koje sam stekla iz poslovne informatike, marketinga, ponašanje potrosača, kao i razne prezentacije, dosta su mi olakšali da savladam najbitnije stvari koje su mi potrebne u obavljanju sadašnjeg posla, kao i komunikaciju sa kupcima.

 

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereSrđan: Znanje u polju informacionih tehnologija mi je olakšalo savladavanje integrisanog informacionog sistema na radnom mestu, a znanja iz marketinga su mi olakšala proces istraživanja tržišta, dok su prezentacije, kao sastavni deo studija VIPOS-a, ključne za dobru komunikaciju sa kupcima.

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereMiloš: Naučeno u školi mi je pomoglo da shvatim kako banka funkcioniše u potpunosti. Iako sam bio “elektronac”, a radim u bankarskom sektoru, teorija i praktične veštine stečene na VIPOS-u dosta su pomogle za savladavanje poslovnih zadataka i obaveza.

 

Koji su to poslovni zadaci na vašim sadašnjim radnim mestima?

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereIvana: Komercijalista “Enela” učestvuje u prodaji proizvoda kompanije drugim proizvođačima, megamarketima i drugim organizacijama, a uz to obaveze su mi primanje narudžbina, rešavanje problema i prigovora kupca, te priprema dokumentacije za uvozno-izvozne poslove.

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereSrđan: Od učešća u izradi godišnjeg plana prodaje, preko planiranja isporuka gotovih proizvoda, istraživanje tržišta i pronalaženje novih potencijalnih korisnika, do komunikacije sa sadašnjim klijentima radi razumevanje njihovih potreba, to je ukratko opis zadataka asistenta prodaje u “Bosisu”.

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereMiloš: Veliki deo mog posla jeste rad na terenu i neposredan kontakt sa klijentima, što radno mesto savetnika za klijente u “Oportjuniti” banci čini dinamičnim. Najpre, to je obrada zahteva klijenta za kredit, potom izlazak na teren, s obzirom da banka radi sa poljoprivrednicima, razgovor sa domaćinima i ugovaranje aranžmana na obostrano zadovoljstvo.

 Poslednji diplomci već grade profesionalne karijere

Kako ste zadovoljni sadašnjim poslom i kakve su vam dalje profesionalne ambicije?

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereIvana: Izuzetno sam zadovoljna uslovima rada i samim poslom, ovo radno mesto mi omogućuje da se svakodnevno usavršavam i stičem nova znanja. Nakon završetka VIPOS-a upisala sam četvrtu godinu na “Megatrendu”, koju završavam a planiram da upišem master studije, naravno ako mi poslovne obaveze budu dozvolile.

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereSrđan: Zadovoljstvo trenutnim poslom je veliko, kao i ambicije. Ovo radno mesto mi omogućava da se razvijam i usavršavam svakodnevno, kao i sve obuke kojima smo prošli zahvaljući “Bosisu”.

 

Poslednji diplomci već grade profesionalne karijereMiloš: Srećan sam što svaki novi dan na poslu doživljavam kao izazov kojem se radujem. Za početak, želim da steknem što više praktičnog znanja i kontakata, a svakako planiram i dalje stručno usavršavanje.

 

Оставите одговор