Nemački studenti učili o ponašanju potrošača u Srbiji

Poseta nemačkih studenata

 

“Ponašanje potrošača na lokalnim tržištima Srbije“, naziv je predavanja koje su danas u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija imali studenti Univerziteta primenjenih studija iz Štutgarta. Grupa od 16 studenata druge godine studija sa katedre za međunarodni biznis ovog nemačkog Univerziteta, s kojim valjevska državna visoka škola uspešno sarađuje duže od decenije, prethodno je bila gost Visoke poslovne škole u Blacu.
Nemačkim studentima je ovo drugo stručno predavanje koje su imali u VIPOS-u, s obzirom da su prilikom prethodne posete pre tri godine, imali predavanje o multikulturalnom menadžmentu. “Oni su danas imali priliku da saznaju kakvi su aktuelni potrošački trendovi u Srbiji, da ih uporede sa trendovima u svojoj zemlji, a potom i da sami osmisle marketing strategiju za nastup neke nemačke kompanije sa njenim proizvodom ili uslugom na tržištu naše zemlje”, kaže Ivana Mijailović, predavač VIPOS-a, koja je studentima iz Štutgarta održala predavanje.

“Saznali smo da najveću grupu potrošača u Srbiji čine stariji ljudi, takođe da potrošači u Srbiji, za razliku od potrošača u Nemačkoj koji se snabdevaju u velikim supermarketima, preferiraju kupovinu u malim radnjama. Takođe, da kupovina u Srbiji u velikoj meri zavisi od odnosa prodavca i kupca”, kaže Maja Biali.
 Njen kolega Džonatan Lindel je na konferenciji za novinare istakao gostoljubivost i neposrednost njihovih domaćina, dodajući da je jedan od njegovih ključnih utisaka veliko interesovanje srpskih studenata da saznaju što više o načinima studiranja i života u Nemačkoj, kao i njihovu otvorenost da ih upoznaju sa načinom života i običajima u Srbiji.

U sklopu svoje posete Valjevu nemački studenti potom su obišli kompaniju „Bosis“ i upoznali se sa radom jedne od vodećih domaćih kompanija štamparske industrije. S obzirom da su smešteni u Istraživačkoj stanici Petnica, studenti iz Štutgarta će svoju posetu Valjevu u četvrtak završiti obilaskom ove jedinstvene naučno-obrazovne institucije za rad sa talentovanom decom i omladinom u ovom delu Evrope, nakon čega odlaze u Beograd, gde će biti gosti tamošnje Visoke poslovne škole.

Оставите одговор