Stručna poseta Beogradskoj berzi i Narodnoj banci Srbije

Vipos Poseta berzi

Studenti druge i treće godine studijskih programa Računovodstvo, revizija i porezi, Finansije, bankarstvo i osiguranje i Marketing i trgovina, u pratnji profesora dr Momčila Vasiljevića, realizovali su 30. aprila stručnu posetu Beogradskoj berzi i Narodnoj banci Srbije.
Na Beogradskoj berzi, Natalija Nedeljković iz PR i Marketing službe ove institucije, održala je našim predavanje o istorijatu Beogradske berze, njenoj ulozi, poslovanju, kao i o učesnicima na domaćem tržištu kapitala. Takođe, tokom predavanja bio je obezbeđen i direktan prikaz tabele trgovanja, pa je na taj način studentima omogućeno da prate sve promene koje su se tog dana i časa dešavale na najvećoj domaćoj berzi.

Vipos poseta

Vipos poseta

Vipos poseta NBS

Tokom posete Narodnoj banci Srbije, studentima je u Centru za posetioce, nekadašnjoj šalterskoj sali, a danas muzejskom prostoru, organizovano stručno vođenje iz dva dela. Studenti su najpre upoznati sa istorijatom Narodne banke od njenog osnivanja do danas i numizmatičkom postavom, a potom je usledio interaktivni program u okviru koga su studenti mogli da nauče kako da prepoznaju falsifikovane novčanice, kao i da dobiju novčanice sa sopstvenim likom.
“Razvoj berzanskog poslovanja utiče na celokupan razvoj privrede zemlje, pa je razumljivo od kolikog značaja nam je bila prezentacija o funkcionisanju i ravoju trgovanja na berzi”, kaže Violeta Davidović, studentkinja treće godine smera FBO. Njena koleginica Sanja Golubović, dodaje da je od jednake važnosti i poseta Narodnoj banci Srbije gde je bilo zanimljivo slušati više o razvitku sredstava plaćanja na našim prostorima kroz istoriju.

Оставите одговор