Održan seminar “Upotreba slobodnog softvera u poslovanju”

U Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija danas je održan stručni seminar “Upotreba slobodnog softvera u poslovanju”.

O slobodnom softveru, socijalnom inženjeringu, marketing na internet i drugim zanimljivim temama o primeni slobodnih softverskih programa u poslovanju preduzeća i institucija, govorili su predstavnici Tilda centra, udruženja Linux korisnika iz Novog Sada. Po rečima jednog od predavača, Maje Asanović iz Tilda centra, reč je o udruženju čiji je cilj razvijanje informatičke kulture i obrazovanja za sve zainteresovane studente i srednjoškolce, u segmenima koje trenutno u svojim nastavnim programima ne primenjuju visokoškolske institucije i srednje škole.

seminar-softver-sajt01

            „Slobodni softver je nešto što je uveliko standard u poslovanju u razvijenom svetu, dok se kod nas tek pojavljuje u praktičnoj primeni u pojedinim firmama i institucijama. Međutim, očekujemo da će u nekoliko narednih godina sve informatičke firme morati da usvoje slobodni softver, kao i metode rada, poput metoda bezbenosti informatičkih sistema. Upotreba slobodnog softvera višestruko olakšava rad, jer postoji velika zajednica njegovih korisnika na internetu sa kojima se može savetovati i brzo dobiti odgovor na sve dileme i probleme, dok se kod plaćenog softvera mora čekati tehnička podrška ovlašćenih, što je skuplji i duži proces“, objasnila je Maja Asanović.

Predavač VIPOS-a Đorđe Petrović na današnjem seminaru je predstavio upotrebu slobodnog softvera u nastavi i poslovanju valjevske državne visoke škole.

“Ovo predavanje je pokušaj da se znanje iz ovog segmenta informatike maksimalno približi našim studentima, ali takođe da njime pokušamo da utičemo i na naše poslovno okruženje, s obzirom da je reč o besplatnim softverima, dok su u većini kompanija i dalje dominantni komercijalni softveri”, rekao je Petrović.