Prva tribina “Studenti i svet” o zapošljavanju

Prva u martovskom serijalu tribina Studentskog parlamenta “Studenti i svet” bila je posvećena traženju posla, mogućnostima zaposlenja nakon, ali i mogućnostima rada tokom studija.

Rada Sević, koordinator Kluba za traženje posla valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje predstavila je učesnicima tribune usluge i aktivnosti kojima NSZ pruža podršku u traženju posla sa posebnim akcentom na mlade. Sević ih je informisala o subvencijama za zapošljavanje koje su namenjene mladima kao što su: program stručne prakse, program sticanja praktičnih znanja i veština, obuka za poznatog poslodavca, program prekvalifikacije i dokvalifikacije, obuka za tržište rada, kao i obuka za započinjanje sopstvenog biznisa. Studenti su upoznati i sa potrebnom dokumentacijom i procedurom za prijavu na evidenciju nezaposlenih, a istaknuto je da redovni studenti osnovnih studija do 26 godina ne mogu biti na evidenciji nezaposlenih lica, ali se mogu prijaviti kao drugo lice koje traži zaposlenje i u tom slučaju ostvaruju pravo na informisanje, savetovanje i posredovanje u zapošljavanju.

“Učešće mladih nezaposlenih do 30 godina na evidenciji Filijale zapošljavanja Valjevo je oko 28 odsto. Studentima je zato predloženo da dok traže posao, rade na sebi, da pohađaju obuke, kurseve, stažiraju ili volontiraju, što je takođe vid iskustva”, zaključila je Rada Sević.

Tribina “Studenti i svet”

Posle detaljne priče o ulozi i značaju NSZ, Nikola Stojanović, asistent na VIPOS-u, govorio je o procesu traženja posla kroz ostale kanale kao štu su portali (Infostud, Lakodoposla), privatne agencije za regrutovanje (Adecco, Workforce, Hill, GI Group), kao i kroz društvene mreže za poslovne ljude (LinkedIn).

Potom je objasnio značaj kvaliteta CV-ja i propratnog pisma, kao i ključne elemente i tehnike za izradu biografije koja kandidata izdvaja iz mase. U narednoj fazi je objasnio pravila i uobičajen tok razgovora za posao, kao i zamke u koje kandidat može upasti. S obzirom na značajno iskustvo u školovanju i radu u SAD, Stojanović je razgovor zaključio pričom o sopstvenom iskustvu i studentima približio opciju studiranja u inostranstvu.

Tribina “Studenti i svet”

Serija tribina “Studenti i svet”, koja naše student treba da približi svemu onome što ih u svetu rada očekuje nakon završetka studija, pokrenuta je na inicijativu Jelene Božović, članice Studentskog parlamenta VIPOS-a. Naredna tribina, koja je zakazana za sledeću sredu 14. marta, posvećena je mogučnostima rada preko omladinskih zadruga.