Praktični deo “Civilizovanja” u VIPOS-u

U Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija je počeo praktični deo seminara “Civilizovanje”, čiji su organizatori, pored naše škole, StartIT centar Valjevo i IRevolucija.

“Civilizovanje” je seminar namenjen učenicima valjevskih srednjih škola koji traje do 20. jula, a  obuhvata predavanja iz istorije, analize i psihologije. Baziran je na najčuvenijoj poteznoj strateškoj kompjuterskoj igri Sid Meier’s Civilization, odnosno petom delu ove igre, a zamišljen je kao nastavno sredstvo u kojem se učenje oslanja na igru, kako bi razvio logičke funkcije polaznika seminara.

StartIT centar Valjevo i IRevolucija su i prošlog leta organizovali teorijsko-praktični seminar “Civilizovanje” i tada su u njemu učestvivali osnovci, a cilj je bio da polaznici, koji su takođe učili kroz čuvenu kompjutersku ugru, se razviju kao logičari i stratezi, kao i da se pozitivno utiče na njihovu spremnost na saradnju, pošto su igrali u paru.

Ceo projekat “Civlizovanje” koncipiran je tako da njegovi polaznici nauče da znanja iz mnogih predmeta, praktično primene kroz igranje ove strategije, od toga da znaju koje su prednosti i mane nacije koju su izabrali da im budu lideri, do toga da promišljeno isplaniraju kojim redosledom da dolaze do naučnih otkrića ili koje taktičke poteze kojim jedinicama da vuku na bojnom polju.

Predavači na seminaru su Vuk Milutinović, student četvrte godine elektronike na Univerzitetu Južne Floride, Nemanja Kidžin, student treće godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Matija Dodović, maturant specijalizovanog matematičkog odeljenja u Valjevskoj gimnaziji i Milan Denčić, student treće godine na Fakultetu za istoriju Univerziteta u Beogradu.