U filmu „Živeti znači boriti se“ i priča o našim bivšim studentkinjama

„Živeti znači boriti se“, naziv je dokumentarnog filma koji je premijerno prikazan u bioskopu valjevskog Centra za kulturu, a u kojem su prikazane tri životne priče osoba sa invaliditetom, među njima i priča naših bivših studentkinja, sestara bliznakinja Jelene i Marije Šofranac.

Autor filma je Bojana Đurić, koja ga je snimila u saradnji sa Klubom osoba sa invaliditetom „Korak napred“.
Jelena i Marija su na VIPOS-u, na smeru marketing i trgovina, diplomirale 2002. godine. U filmu „Živeti znači boriti se“, njih dve su pričale o svim preprekama tokom svog školovanja, kada nije postojala usluga ličnog pratioca, a u delu filma koji se sniman u našoj školi govorile su sa puno emocija i pohvala o svojim studentskim danima.

Sestre Šofranac su se setile svih detalja, zanimljivih situacija i anegdota, od prvog ulaska u školu, izlaska na prvi ispit do trenutka zajedničkog diplomiranja, zahvaljujući na podršci koju su tokom svih dana svojih studija imale od kompletnog kadra zaposlenih naše škole. „Srećne smo što smo ponovo ovde i što su nas dočekali naši omiljeni profesori Mlađen Vićentić i Branko Matić, kao i da oni mogu da učestvuju u ovom filmu“, rekle su Jelena i Marija.

Po rečima direktora VIPOS-a Mlađena Vićentića, sećanja na studiranje sestara Šofranac ne belede, naročito njihova borba i upornost da istraju u školovanju.

„Na to ne možete da ostanete ravnodušni, jer nikada nisu tražile nikakvu privilegiju u studiranju. Posebno mi je u sećanju da su veoma jake ličnosti, spremne da se bore sa sobom ali i da daju svu potrebnu podršku jedna drugoj. Takođe, aktivno su učestvovale u vannastavnim aktivnostima, za jednu novu godinu same su realizovale pravljenje i prodaju novogodišnjih čestitki“, rekao je u filmu, govoreći o Jeleni i Mariji, direktor naše škole.

Sestre Sofranac u poseti Skoli