Predstavljena knjiga mr Branka Matića „Vladimir Lale Komarčević, oficir i komandant“

U Valjevskoj gimnaziji predstavljena je knjiga „Vladimir Lale Komarčević, oficir i komandant“, čiji je autor naš profesor mr Branko Matić.

Kako je u svojoj recenziji o ovoj knjizi napisao dr Bojan Dimitrijević, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju, profesor Matić je dao preciznu rekonstrukciju Komarčevićeve biografije, rekonstrukciju njegovog ratnog puta, ali i organizacije i strukture snaga Jugoslovenske vojske u otadžbini je komandovao u Drugom svetskom ratu.

„Kroz život Valjevca Vladimira Komarčevića prelamaju se svi procesi koji su doveli do sloma 1941. godine i onoga što je posle toga usledilo. Glavni motiv za nastanak ove knjige je želja da se prikaže i druga strana učesnika u onome što se u Srbiji dešavalo tokom Drugog svetskog rata, kada se odvijao i građanski rat. Lake Komarčević nikada nije bio osuđen, jednostavno je proglašen zločincem, ali je u postupku rehabilitacije sud tu odluku proglasio ništavnom. Međutim, to je samo formalno-pravna rehabilitacija. Ja sam se tim pitanjima pozabavio i šire, mislim da je potrebna i moralna i etička i istorijska rehabilitacija. U životu i onome što je radio Vladimir Lale Komarčević nema nijedne mrlje“, rekao je profesor Branko Matić.

O njegovoj knjizi na promociji je govorio i master Nemanja Dević, istraživač Instituta za savremenu istoriju, doktorant na temu Drugi svetski rat u Srbiji.

“Nepobitna je veza između ljudskog života i istorije kao razmišljanja o onome što je bilo. U tom smislu, zaključak s matinea o Vladimiru Laletu Komarčeviću – vođi četnika valjevskog kraja koga su Srbi, izgleda, kao Vožda Karađorđa umlatili sekirom – zaključak s matinea na koji nas je pozvao istoričar i književnik Branko Matić, mogao bi biti sledeći. Komarčeviću se grob ne zna – a ne bude li Srbija konačno završila s građanskim ratom, sukobom nacionalnog i internacionalnog u sebi, koji se, odavno završen, još podgreva i traje, ne bude li orlušine svoje bahatosti, lenosti, nepromišljenosti, samoljublja, zavisti, neučenosti, samoživosti i primitivizma tamanila kao komarce – mlatačom pa „tras“ – ona će umlatiti sebe kao što je umlatila Laleta Komarčevića i za grob joj se neće znati”, reči su pukovnika prof. dr Aleksandra Đurovića, načelnik Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Vojno medicinske akademije u Beogradu, o knjizi Branka Matića.