Kampanja za dobrovoljno davalaštvo krvi među studentima

 

Svaka humanitarna akcija ima svoj značaj, ali dobrovoljno davalaštvo krvi jedina je akcija koja bukvalno spašava ljudske živote, rekao je stručni saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić na predavanju našim studentima o kampanji dobrovoljnog davalaštva krvi.

            Najstarija svetska humanitarna organizacija Crveni krst obeležava 142 godine postojanja, a Tomić je na predavanju organizovanom za studente VIPOS-a u školskom amfiteatru, govoreći o istorijatu, misiji, značaju i aktivnostima Crvenog krsta, posebno istakao kakve je promene iz perspektive prvih šest meseci primene doneo Zakon o transfuzijskoj medicini.

            Naime, po novom Zakonu dobrovoljno davalaštvo krvi je striktno uređeno, tako da je davanje krvi u Valjevu sada moguće samo utorkom u prostorijama Crvenog krsta ili na unapred organizovanim grupnim akcijama koje organizuje Institut za transfuziju krvi Srbije, kao krovna organizacija.

            Upravo takva jedna akcija u Valjevu se sprovodi u četvrtak 22. novembra u prostorijama Univerziteta „Singidunum“ od 10 do 16 časova, pa je Tomić pozvao i studente valjevske državne visoke škole da joj se pridruže. Ideja je, kako je objasnio, ukoliko odziv mladih ljudi na ovoj akciji bude dobar i bude prikupljeno 50 jedinica krvi, da u našem gradu mesec novembar bude ustanovljen kao mesec studentskih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, pa bi se naredne godine takva akcija održala i u VIPOS-u.

            Novembarsku kampanju Crveni krst će u našoj školi nastaviti sledećeg ponedeljka 26. novembra od 10 do 13 časova, kada će u Studentskom klubu biti organizovano besplatno i anonimno testiranje svih zainteresovanih na virus HIV-a.