Predavanje o kontrolingu prof. dr Veselina Perovića

Dr Veselin Perović, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, održao je profesorima VIPOS-a predavanje o kontrolingu.

Profesor Perović  je  svoju doktorsku disertaciju odbranio upravo sa tezom Razvoj modela kontrolinga u industrijskim sistemima, stručno se usavršavao na Controller Akademie u Nemačkoj (2008. i 2009.) i stekao diplomu kontrolera i instruktora kontrolinga, tako da na najbolji način može svoje iskustvo preneti i našim nastavnicima.

U razgovoru za školski sajt, dr Perović podseća da se kontroling izučava na 72 katedre u zemljama nemačkog govornog područja, u Sloveniji i Hrvatskoj već 25 godina, dok u Srbiji postoji samo na FTN u Novom Sadu.

Inače povod za ovo predavanje je ideja o uvođenju predmeta kontroling na master strukovne studije VIPOS-a, čime bi naša škola bila druga visokoobrazovna institucija u Srbiji koja bi studentima ponudila znanja iz kontrolinga.

Profesor Perović između ostalog ističe da “kontroling nije nikakva specifična nauka, već prošireni plan i analiza, što smo imali nekada, kada smo zakonom imali obavezu pravljenja tromesečnih, šestomesečnih i godišnjih izveštaja. Država je osetila u kom pravcu treba ići i počela sa finansijskom kontrolom i revizijom,  a naredni korak jeste upravo kontroling. Na mom fakultetu iz ove oblasti do sada su odbranjena četiri  magistarska rada, dve dokorske disertacije i oko 40 master radova i posebno mi je drago da ću sa valjevskom visokom školom moći da podelim svoje iskustvo i znanje. Izuzetno bi bilo značajno da postanete prva institucija u ovom delu Srbije koja bi počela izučavanje kontrolinga, prilagođenog našim uslovima poslovanja i našim potrebama, a jer privredi treba upravo to”.

Po njegovim rečima, povratne informacije implementacije znanja iz kontrolinga koje su stekli studenti FTN u Novom Sadu, veoma su pozitivna i većina njih, koji su radili master radove iz te oblasti, već su zaposleni.

“Strukovne studije su daleko bliže privredi, a to i jeste vaš važan cilj, da vaš stdent sa master diplomom i znanjem kontrolinga može brzo pronaći zaposlenje, kao što se radi u razvijenom svetu”, zaključuje dr Veselin Perović.