VIPOS u programu obeležavanja velikog jubileja valjevske biblioteke


Kao i ostale obrazovne institucije u našem gradu, tako se i Visoka poslovna škola strukovnih studija Valjevo uključila u obeležavanje velikog jubileja, 150 godina postojanja valjevske biblioteke.

Program kojim je obeležen značajan jubilej pod nazivom “Dugo putovanje u budućnost”, održan je u petak svojevrsnim “časom čitanja” u svim valjevskim osnovnim i srednjim školama, a u našoj školi, jedinoj državnoj visokoobrazovnoj instituciji u regionu, čas čitanja je održan u amfiteatru, tako što su zainteresovani student čitali književna dela po svom izboru, a onda ih analizirali i o njima razgovarali sa profesorkama dr Biljanom Rabasović i Tatjanom Dugošijom.

Još jedan od naših predavača, profesor Branko Matić aktivno se uključio u program obeležavanja jubileja biblioteke, a tim povodom u izjavi za javni servis je rekao: „Kao istraživaču lokalne istorije i inače ljubitelju knjige i biblioteke, vrlo mi je značajna u istraživanju obilna literatura bez koje se ne može sklapati slika o tome šta se dešavalo u prošlosti našeg kraja. Zbog toga najviše vremena provodim ovde u Naučnom odeljenju valjevske biblioteke, koja raspolaže sa velikim fondom knjiga iz oblasti istorije”.

Matična biblioteka u Valjevu nosi ime po Ljubomiru P. Nenadoviću, jednom od najvećih srpskih putopisaca. Osnovana kao Čitaonica valjevska, po značaju i veličini bila je tada treća čitaonica u Srbiji, a danas je najstarija ustanova kulture u gradu od nacionalnog značaja sa fondom od preko 150.000 knjiga.