Radionica Katarine Vićentijević – Kultura komunikacije za studente VIPOS-a


Studentima Visoke poslovne škole strukovnih studija Valjevo radionicu iz Kulture komunikacije održala je Katarina Vićentijević, diplomirana glumica i master kulturolog iz oblasti komunikacija.

Reč je o projektu pod nazivom „Kulturološka edukacija-komunikološka kreacija“, koji je odobren na konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi Gradu Valjevu za ovu godinu, a Radionica u kojoj pored naših studenata učestvuju i učenici Valjevske gimnazije, za cilj ima isticanje značaja kulture komunikacije, komunikacije u okviru umetnosti, te povezanosti umetnosti, kulture  i odnosa koje gradimo svakodnevno.

“Prvo predavanje podrazumevalo je predavanje i prezentaciju o komunikaciji, kao i interpersonalnoj komunikaciji u procesu teatarskog stvaralaštva. Studenti su popunili ankete, zahvaljujući kojima je jasnija njihova predstava, o samoj kulturi komunikacije, kao i njihove prepreke u svakodnevnoj komunikaciji i iznošenju stavova i mišljenja”, kaže Katarina Vićentijević.

Naredne radionice, u kojima će polaznici, naši studenti, učestvovati u kreativnim vežbama, kako najavljuje, posvećene su slikarstvu, muzici i glumi.

“U okvirima istog ili sličnog kulturnog nasleđa, jezik muzike je univerzalan. Tri elementa muzike: ritam, visina i boja, predstavljaju istovremeno i tri osnove govora. Što se tiče likovne umetnosti, u pećinama na jugozapadu Francuske, na primer, primitivne slike na zidovima, koje su naslikali ljudi koji su tamo živeli  predstavljaju jedan od prvih oblika likovne i glumačke umetnosti i kulture, koje imaju svoju logičku kulturnu evoluciju. Ritmom i raznolikošću tema, radionica je prilagođena  mladima”, objašnjava Katarina Vićentijević.