Predstavljeno istraživanje Centra za održiv lokalni i regionalni razvoj COR

U prostorijama naše škole Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj Šušeoka (COR), predstavio je rezultate “Istraživanja o oceni kvaliteta pruženih lokalnih javnih usluga i stanju primene sistema finansijskog upravljanja i kontrole u poslovanju pružalaca lokalnih javnih usluga iz tri okruga Zapadne Srbije”.

Reč je o istraživanju u okviru projekta Uvedite FUK (Finansijsko upravljanje i kontrola), – sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor u regionu Zapadna Srbija, koji su sproveli predavači škole dr Slobodan Ilić i Nenad Mihailović, zaposleni škole, kao i studenti master studija, a podržan je sredstvima Vlade SAD.

Istraživanje je sprovedeno anketiranjem slučajnog uzorka od 210 punoletnih građana Mačvanskog, Kolubarskog i Zlatiborskog upravnog okruga, kao i predstavnika 11 javnih komunalnih preduzeća, 12 javnih ustanova i 4 jedinice lokalne samouprave.

“Došli smo do rezultata da polovina ispitanika ne zna, nije čula ili vrlo malo zna o sistemu FUK, dok čak njih 65 odsto ne zna da već 11 godina, postoji zakonska obaveza korisnika javnih sredstava da moraju da uvedu i primenjuju sistem FUK. Rezultati istraživanja dalje pokazuju da između 60 i 70 odsto ispitanika ne zna ili vrlo malo zna da zbog izbegavanja korisnika javnih sredstava i pružalaca lokalnih javnih usluga da u svom sistemu primene sistem FUK, korisnici lokalnih javnih usluga plaćaju visoku cenu kao što su nedovoljno efikasne i skuplje lokalne javne usluge, sve uz znatno veće šanse za nastanak korupcije”, rekao je na prezentaciji autor projekta dr Slobodan Ilić.

Od posmatranih 27 korisnika javnih sredstava kod 17 FUK nije uveden, samo kod 7 je uveden, dok je kod 3 u toku postupak uvođenja. Međutim, od 7 korisnika javnih sredstava kod kojih je FUK uveden, kako je naglasio dr Ilić, u 3 on postoji samo “na papiru”, a samo u 4 je funcionalan i praktično se primenjuje.