Odsek Valjevo bio domaćin konferencije „Digitalna promocija turizma u Valjevu”

Valjevski Odsek Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija bio je domaćin konferencije „Digitalna promocija turizma u Valjevu”, čiji je organizator Udruženje za ekonomsko osnaživanje žena ,,ŽEM” Valjevo, uz podršku Grada Valjeva, Turističke organizacije Valjeva i valjevskog Odseka Akademije.

Učesnike Konferencije pozdravili su dr Mlađen Vićentić, rukovodilac Odseka, i Emina Beković u ime Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, koje je dalo podršku ovom projektu.

Kako je objasnila Ljiljana Stanojević, predsednica Udruženja „ŽEM”, cilj ove konferencije, tokom koje je održano nekoliko predavanja, je unapređenje turističke ponude valjevskog kraja modernim informacionim i digitalnim tehnologijama „kako bi bila predstavljena u što boljem svetlu i na taj način privukla što veći broj turista na naše područje”. O važnosti digitalizacije turističke ponude putem specijalizovanih mobilnih aplikacija i društvenih mreža, govorile su i Tijana Sekulić iz Centra za digitalnu transformaciju Srbije i Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjeva.

U radu konferencije učestvovali su i naši nastavnici dr Biljana Rabasović i dr Vladimir Krivošejev, koji su pripremili segment „Unapređenje turizma valjevskog kraja kroz digitalnu promociju”, ističući da su današnji putnici edukovaniji i, samim tim, daleko zahtevniji u svojim pretragama potencijalnih turističkih destinacija.

„Republička strategija turizma kao dva turistička proizvoda Valjeva navodi prirodu i kulturu. Uvidom u to kakva je digitalna prezentacija ovih proizvoda, uradili smo analizu veb sajtova koji ih predstavljaju, kao i ključnih sajtova za rezervaciju smeštaja, posle čega smo došli do nekoliko zaključaka. Primetno je da je u ekspanziji porast privatnog smeštaja – apartmana, kuća i vikendica. Analizirali smo i sajtove turističkih ponuđača i došli do zaključka da je seoski turizam u digitalnoj transformaciji „najtanji” i da je njima treba podrška”, istakla je dr Biljana Rabasović.

Zbog toga, kako je obrazložila, predlog profesora iz oblasti marketinga i turizma valjevskog Odseka Akademije, jeste formiranje jedne centralizovane internet platforme sa kompletnom turističkom ponudom valjevskog kraja, kako bi ona na internetu bila pristupačnija i vidljivija potencijalnim putnicima i turistima koji posećuju Valjevo i njegovu okolinu.