Obeležena školska slava Sveti Sava


U skladu sa svim propisanim epidemiološkim merama, valjevski odsek Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija obeležio je veliki verski praznik SPC i slavu srpskog školstva – Dan Svetog Save.

U amfiteatru škole, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite od infekcije koronavirusom, slavski obred služili su sveštenici Eparhije valjevske Srpske pravoslavne crkve. Paroh naše škole Slobodan Aleksić, u svojoj besedi o Svetom Savi, naglasio je da su lik i delo Svetog Save utemeljeni u praktično svim oblastima života u istoriji našeg naroda.

„Gde god su naše škole imamo Svetog Savu, gde god su srpske crkve imamo Svetog Savu, gde god su bolnice imamo Svetog Savu. Izgradili smo hram Svetom Savi, jednu od najlepših bogomolja u pravoslavnom svetu, a sada nam predstoji i zadatak da u svom srcu izgradimo hram Svetog Save”, rekao je Slobodan Aleksić.

Domaćin današnje slave, profesorka dr Marina Janković-Perić, čestitajući svim zaposlenima i studentima, istakla je važnost nastavničkog poziva u ovom teškom vremenu kada se svi borimo za očuvanje zdravlja svakog od nas.

Inače, zbog epidemije Kovid-19, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije saopštilo je da nije u mogućnosti da organizuje Svetosavsku akademiju na tradicionalan način. Shodno tome, današnji praznik srpskog školstva biće obeležen emisijom „Svetosavska akademija 2021 – Stopama Svetog Save”, koja će biti emitovana 27. januara 2021. godine u 18 časova na drugom programu Javnog servisa.