Talentovani studenti Akademije – Ignjat Kovačević


Valjevski odsek Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija je visokoškolska ustanova koja postoji duže od četiri decenije. U ovom periodu bilo je mnogo studenata koji su se istakli i ostali zapaženi na osnovu uspeha, svojih vrlina, veština i interesovanja. Jedan od njih je Ignjat Kovačević, student druge godine na studijskom programu Poslovna informatika.

Akademiju je upisao 2019. godine, nakon što je završio srednju Tehničku školu u Valjevu. Da akademsku karijeru započne u našoj ustanovi, opredelila ga je želja da proširi znanja stečena u srednjoj školi, kao i da stekne nova znanja iz oblasti sa kojima ranije nije bio upoznat, a koja se izučavaju na studijskom programu Poslovna informatika. Još jedan razlog da upiše Akademiju je njegova želja da ostane u svom gradu.

Ignjat ima zanimljiv hobi, a to je origami – tradicionalna japanska veština modelovanja od papira. Kako kaže, oduvek je imao sklonost ka nekonvencionalnim stvarima, a njegovo zanimanje za origami počelo je u petom razredu osnovne škole, kada mu je drug pokazao kako od papira da napravi pticu ždrala. Kod origamija ga privlači  celovitost, upotreba logike, tehnike, osećaja i umetnosti. Svaki sledeći nivo lepote povezan je sa većom kompleksnošću, tako da što je model koji treba napraviti kompleksniji potrebno je više osećaja, strpljenja, posvećenosti i iskustva. O tome koliko mu njegov hobi znači, Ignjat kaže:

„Origami mi je jako bitan. Zahvaljujući ovoj veštini, delom sam pronašao sebe. Naveo me je da slušam klasičnu muziku, da zapažam i da se divim velelepnim građevinama i uživam u poeziji. Verujem da pojedinac ne moze sebe potpuno ostvariti ukoliko posvećeno ne praktikuje umetnost.“