Profesor Matić priređivač kritičkog izdanja Dnevnika 1941. Dragojla Dudića


Dnevnik 1941. Dragojla Dudića, osam decenija nakon njegovog nastajanja, pojavio se u obliku u kakvom ga je Dudić i napisao. Kritičko izdanje ove knjige, koju su objavili Narodni muzej Valjevo i Međuopštinski istorijski arhiv, priredio je Branko Matić, profesor Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, Odsek Valjevo.

Nakon 80 godina, kritičko izdanje dnevnika Dragojla Dudića, ponovo je objavljeno u originalnom obliku, bez ispravki i skraćivanja koja su obeležila prethodna izdanja ove knjige, istakao je profesor Matić na promociji u Narodnom muzeju, i zasniva se na fotkopiji rukopisa koju su 1987. godine Istorijskom arhivu predali Dudićevi saborci Isidor Brdarić i Lazar Nikolić.

„Objavljivanjem ove knjige ponovo je pokrenuto razmatranje istorije Drugog svetskog rata u čitavoj našoj zemlji, pa i u našem gradu. U tom kontekstu je važan i ovaj dnevnik. Do sada je objavljivan u šest izdanja, u ukupnom tiražu od oko trideset hiljada primeraka, bio je menjan, prekrajan, prepravljan, dopunjavan, skraćivan, čak su menjali i divan narodni jezik Dragojla Dudića. Zahvaljujući svom ovom trudu, mi sada možemo da čitamo taj lepi jezik Dragojla Dudića, ali i da vidimo šta je sve on tada, iz dana u dan unosio, bez mogućnosti da to kasnije ispravlja. Ono na šta sam kao priređivač najponosniji i što je zahtevalo najviše truda, jeste pažljivo sravnjivanje sadržaja koji su prethodni priređivači izbacili i promenili. Dudić je bio komunista, revolucionar, ali nije smatrao da treba sakriti ništa što se dešava”, ispričao je profesor Matić na promociji knjige. Kako je rekao, najvažnije je što će ovo izdanje omogućiti potonjim istraživačima da objektivnije promišljaju, analiziraju i izvode zaključke o dešavanjima u prvoj godini rata i ustanka, koje je Dudić opisao u svom dnevniku.

Recenziju kritičkog izdanja Dnevnika 1941. Dragojla Dudića napisao je Mihailo Pantić, a o važnosti ove knjige i Matićevom preciznom i temeljnom istraživačkom radu pisao je istoričar dr Nemanja Dević, saradnik Instituta za savremenu istoriju. Uz zahvalnost njima, profesor Matić se na saradnji zahvalio i Žaneti Đukić Perišić iz Zadužbine Ive Andrića, koja je omogućila da se dva teksta slavnog nobelovca o dnevniku Dragojla Dudića objave u knjizi čiji je priređivač.