Talentovani studenti Akademije – Jelena Simić


Nakon što je završila srednju Ekonomsku školu u Valjevu, Jelena Simić je 2018. godine uspisala Akademiju strukovnih studija Zapadna Srbija, Odsek Valjevo. Akademiju je upisala na preporuku svoje sestre i prijatelja koji su tada studirali na Akademiji i zbog toga što je bila sigurna da će tu steći potrebna znanja i iskustva neophodna za profesionalnu karijeru. Danas je student treće godine na modulu Marketing, trgovina i turizam. Na Akademiji joj se najviše dopada što kroz mnogobrojne praktične primere iz svih nastavnih predmeta stiče primenjiva znanja i veštine, i što se, pored toga, neguju talenti i hobiji i podstiču vannastavne aktivnosti studenata.

Još u onovnoj školi Jelena je osetila potrebu da zapisuje stihove koje je osmišljavala i od tada nije prestala da se bavi pisanjem poezije. Pisanje joj predstavlja način da iskaže svoja osećanja, najčešće ljubavi, sreće, tuge, a ređe besa i ljutnje. Kroz stihove iskazuje  svoja mišljenja, stavove i razmišljanja. Njeni uzori su Desanka Maksimović, Miroslav Mika Antić, Dobrica Erić i Đorđe Balašević.

Jelena je više puta nagrađivana za svoju poeziju. Osvojila je tri prva mesta 2011, 2013. i 2014. godine i jedno treće mesto 2012. godine na konkursima Udruženja Rađevaca u Beogradu (Vidovdanska nagrada). U znak zahvalnosti za trud, talenat i ljubav prema zavičaju, dobila je posebno priznanje od Udruženja Rađevaca u Beogradu i Eparhije šabačke sa potpisom Episkopa šabačkog. Njene pesme štampane su u nekoliko zbirki ,,100 mladih talenata“. Recitovala je svoje pesme u vidu zdravice pred Dobricom Erićem na Sajmu šljiva u Osečini, u okviru takmičenja najboljih zdravičara.

Sve pesme koje je napisala podjednako su joj važne i drage, a za ovu prliku izdvojila je deo pesme ,,Snovi“, čija je glavna poruka da je važno imati snove i da nikada ne treba odustajati od njih.

 

… A dok spavaš tvoji snovi

postanu ti java

s mnogo slika ispuni se

uspavana tvoja glava.

I budna svoje snove sledi

jer zna dobro svoja prava,

zar je bitno dok veruje

da l’ je budna ili spava.

 

A životi su naši kao

predstava sa više činova,

ali nikad nije isto

kad se sanja iznova.

Uloga je sve više,

svakim danom priča nova,

ali ti ćeš uvek biti

glavni junak svojih snova…

 

Budućim studentima Akademije Jelena poručuje: „Važno je da pronađete sebe odabirom studijskog programa koji vam se najviše dopada. Uživajte u studentskom životu, posvetite se školskim obavezama, a u isto vreme, nemojte zanemariti svoje vannastavne aktivnosti”.