Talentovani studenti Akademije – Kristina Munjes

Kristina Munjes je student treće godine na studijskom programu Poslovna ekonomija. Akademiju je upisala sa željom da se usavršava i napeduje na poslovnom planu. Za nju ulaganje u znanje predstavlja kapital. Ona navodi da joj je Akademija obezbedila sticanje kompetencija i akademskih veština za obavljanje raznovrsnih poslova visokog nivoa stručnosti u oblasti poslovne ekonomije.

Kristina se bavi folklorom od svoje pete godine života. U svet folklora ušla je zahvaljujući svojoj majci, koja joj je prenela ljubav prema igri, pesmi kao i tradiciji našeg naroda, jer je i sama bila članica kulturno-umetničkih društava i instruktorka za dečije ansamble. Kristina je i danas aktivan član Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, gde je stekla prijatelje za ceo život, i kroz razne aktivnosti i sekcije neguje i prenosi kulturno nasleđe našeg naroda na mlađe generacije.

Medičarstvo, poznatije kao licitarstvo, je stari zanat izrade kolača od mednog testa. Nekada su medenjaci bili deo običaja darivanja, iskazivanja ljubavi momka prema devojci, ukrašavanja novogodišnje jelke i sl. Izrada medenjaka na tradicionalan način, kao i očuvanje ovog zanata i prenošenje na mlađe kroz radionice je nešto što Krsitinu inspiriše da radi, jer iskazuje njenu kreativnost i ljubav prema tradiciji. Tradicija pravljenja kolača od mednog testa 2010. godine upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svetske baštine u Evropi.

Budućim studentima Akademije Kristina poručuje: „Usmerite energiju na prave stvari i uspeh je neizbežan.“